Mráz přichází z Kremlu, ale nejen do Evropy

Rossija se noří do bezútěšné zimy. Výpadky elektřiny a poruchy dodávek tepla si vybraly první letošní daň v podobě umrzlých lidí, zatímco Vladimir Putin utrácí stovky miliard dolarů na prodlužování útočné války proti Ukrajině. Na pomoc vlastním občanům už mu peníze nezbývají.

Od podzimu sužují jedno ruské město za druhým velké havárie. Ve Volgogradu praskla kanalizace a dva rajóny zůstaly týden bez vody, zatímco centrum města bylo pohřbeno ve výkalech. V Moskvě pro změnu zůstaly dva rajóny bez teplé vody a bez topení. Někdo prohlásil, že to byla nehoda, jiný uvedl, že se jedná o plánovanou odstávku.

V mnoha odlehlých regionech, tzv. "glubince", kde jsou životní podmínky nejhorší, jsou lidé nuceni platit za válku krví svých otců, bratrů, manželů a synů. Vojenské úřady berou zdravé mladé muže, živitele rodin, a posílají je tisíce kilometrů daleko na smrt. "Odvádějí mladé muže, jediné živitele rodiny, pryč a posílají je zpět v rakvích. Chlapi mrznou na frontě, onemocní, umírají, zatímco jejich rodiny žijí v chudobě, řekla listu The Daily Beast Valentina Melnikovová, prominentní advokátka z Výboru matek vojáků. "Zdá se, že úřady lidské životy nezajímají"

Zatímco ruské raketové útoky záměrně ničí infrastrukturu a nechávají Ukrajinu bez vody, tepla a elektřiny, sami Rossijani ve městech na Sibiři, v pohoří Altaj, na Bajkalu a na Kamčatce mrznou v bytech bez ústředního vytápění.

V centru Abakanu, hlavního města sibiřské Chakaské republiky, prasklo teplovodní potrubí. Přechody pro chodce na ulicích Krylova a Kati Perekresčenkové zmizely v oblacích páry. Nehoda přinesla katastrofu nejméně sedmdesáti tisícům místních - žádná teplá voda, žádné topení v bytech. Venkovní teplota se pohybuje kolem -21 . Desítky lidí volaly během noci na tísňovou linku a ptaly se, kdy bude v jejich panelácích zase teplo. Nikdo se ale nezdál být překvapený – infrastruktura je opotřebovaná a prasklá potrubí jsou běžné průvodní jevy každé zimy nejen v této části Sibiře, ale i v desítkách dalších oblastí Putinovy říše.

V zemi, kde mrazy dosahují extrémních hodnot, jsou poruchy tepelné infrastruktury často smrtící. Podle studie První moskevské lékařské univerzity loni v Rossiji umrzlo 5557 lidí .

Obyvatelé glubinky, včetně velkých měst, jako je Omsk, Voroněž, nebo Barnaul, si na sociálních sítích stěžují, že jim neustále selhává ústřední vytápění. V ulici 9. května všichni mrznou,“ napsal Artem Chaustov. "Pomoc, mrzneme na ulici Korolenkova v domě č. 3! Už pět dní nám tady netopí!" Tyto zoufalé výkřiky zveřejnil kanál Barnaul 22. 

Lidé jsou frustrovaní, protože zatímco Moskva utrácí miliardy dolarů na válku, oni jsou odsouzeni mrznout ve svých domech bez pomoci. Ruské regiony Ťumeň, Karaganda a Jakutsko už letos hlásily první případy umrznutí. Přitom úřady mobilizují do války především muže z nejchudších regionů, kde je vždy potřeba pár silných rukou na řezání dříví.

„Temné časy. Ukrajina přežívá bez topení a světla a tady v Chakasii je náš život také strašně těžký,“ řekl deníku The Daily Beast v telefonickém rozhovoru blogger Nikolaj Zolotov. "Prasklé potrubí není nejhorší problém. Lidé žijí z malých platů ve špatně udržovaném městě, bez peněz na nákup potravin, zatímco naše vláda utrácí miliardy na speciální operaci na Ukrajině."

Minulý rok Putin připustil, že se chudoba stala pro Rusko největší výzvou: „Máme na čem pracovat, tady je náš hlavní nepřítel. Naším hlavním cílem je zlepšit kvalitu života našich občanů,“ uvedl. Ale místo toho, aby Kreml utrácel peníze na boj s chudobou, našel si letos jiného nepřítele a rozhodl se z ročního státního rozpočtu, který obnáší 315 miliard USD, utratit zhruba 155 miliard USD na válku proti Ukrajině. To znamená, že zbylo mnohem méně peněz na opravu systémů ústředního vytápění, nebo na vyřešení problému, jak nainstalovat moderní komunální sítě pro 35 milionů Rusů, kteří stále žijí bez vodovodu a kanalizace. - ZDE

Úmrtnost se zvyšovala každým rokem i před válkou. Loni se zvýšila o 15 % a populace Rossiji se snížila o 693 000 lidí. Letos to má být podle oficiálních statistik ještě horší. - ZDE

Úroveň chudoby v republikách Tuva a Burjatsko – kde Rusko mobilizovalo tisíce vojáků na jatka na Ukrajině (ZDE) – se stala tak kritickou, že buddhistický vůdce Damba Ajušejev formálně požádal Putina o pomoc. Láma prosil vůdce Kremlu o dříví pro Burjatskou republiku, která se rozkládá v okolí jezera Bajkal: "Je nutné poskytnout konkrétní pomoc rodinám mobilizovaných vojáků". 

Rusko vydělává na prodeji nafty a plynu do zahraničí přibližně 1 miliardu USD denně. Ale v samotné Rossiji má plyn zavedený velmi málo domácností. V říjnu 2021 konstatovala Gosduma RF nízkou úroveň plynofikace regionů glubinky. I když celostátní průměr činí 71 %, řada odlehlých regionů nedosahuje ani 20 %. Na začátku roku 2021 tak bylo na území Altaje připojeno pouze 13,1 % domácností. - ZDE

Burjatská republika je, s téměř 1 milionem obyvatel, jedním z nejchudších regionů Rossiji. Více než 40 % obyvatel zde přežívá s výdělkem 176 USD měsíčně (4200 Kč), nebo méně. A přesto, měřeno počtem vojáků zabitých na Ukrajině, je Burjatsko na druhém místě, hned po oblasti jižního Krasnodaru. - ZDE

Jedním z nich byl také 23letý Dmitrij Sidorov. Přes svůj špatný zrak byl nucen odejít do války. Do své rodné vesnice se na opušťák vrátil jen na dva dny, aby pomohl matce. O pouhých 12 dní později zemřel na Ukrajině. Musel být pohřben v uzavřené rakvi.

Valentina Melnikovová, zkušená bojovnice za práva vojáků, řekla, že situace je nyní nejhorší od rozpadu Sovětského svazu. "Putin se setkává s matkami vojáků, ale je to zinscenovaná show," (ZDE) řekla The Daily Beast. Polovina těch žen, které se setkaly s Putinem, byly členky jeho strany Jednotná Rossija, zatímco si skutečné matky vojáků stěžují, že se s nimi Putin odmítl setkat (ZDE). "Nikdo nekontroluje jejich zdravotní stav, nikoho nezajímá, jestli umrznou, nebo jestli budou zbytečně zabiti." A mezitím jsou dobrovolníci nuceni připravovat otop pro rodiny mužů, kteří byli posláni na frontu. Vůbec jim přitom nepřijde divné, že v zemi s největšími zásobami plynu na světě, je potřeba chystat dřevo, aby rodiny jejich vojáků v zimě nezmrzly. - ZDE

Ale nic z toho zkorumpované vládní úředníky v podstatě nezajímá. Historicky vzato, lidský život neměl v Rossiji nikdy příliš vysokou hodnotu. Už Petr Veliký postavil svoje válečné úspěchy na masových útocích špatně vycvičených mužiků bez sebemenších ohledů na ztráty. Bolševici, a zejména Stalinův maršál Koněv, tuto brutální taktiku bezohledného obětování životů vlastních vojáků dovedli k dokonalosti. - ZDE

Jediné, na čem jim opravdu záleží, je, aby byl "ruský člověk" od dětství deformován v tom "správném" duchu stejně, jako byli jeho rodiče a prarodiče posledních pět generací deformováni výchovou v sovětském Komsomolu. Až dospěje, bude nový "ruský člověk" ochoten jít bez přemýšlení válčit kamkoliv a páchat cokoliv stejně, jako byl "sovětský člověk" ochoten k čemukoliv při "osvobozování" Polska v r. 1945, Maďarska v r. 1956, nebo Československa v r. 1968A o to jediné tady ve skutečnosti jde. 

 

Zpracováno podle: ZDE a ZDE