Všemohoucí věčný Bože, před "osvobozením" těmito prasaty nás milostivě ochraňuj!

Dnes mi YouTube namátkou nabídl video z roku 2018, tedy pouhých šest let staré, kde se učitelka základní školy v jednom regionu ruské "glubinky" raduje, že děti konečně nebudou mít záchody na ulici, ale uvnitř budovy. Ačkoliv o stavu sociální vybavenosti v Rusku a vůbec o kultuře života v Rusku nemám od jisté doby příliš vysoké mínění, tohle mě skutečně překvapilo. Rozhodl jsem se tedy pátrat trošku víc... 

Podle oficiálních údajů ruského ministerstva školství z r. 2024 každá jedenáctá školní budova v Rusku nemá kanalizaci. V Tyvě, Dagestánu a Jakutsku nejsou toalety ve více než polovině školních budov. V Kalmykii nejsou WC ve 42 % a v Něneckém autonomním okruhu ve 43 % školních budov. V Karačajsko - Čerkesku a Burjatsku není více než 20 % školních budov vybavených toaletami. 

Připadá mi to naprosto neuvěřitelné, ale je to tak! Důkazy jsou zcela neprůstřelné! V zemi, která má jedny z největších zásob přírodních zdrojů na světě a každý den z nich generuje miliardy dolarů zisku, chodí žáci základních škol vykonávat potřebu do kadibudek na školním dvoře, za každého počasí, v proslulém ruském mrazu, stejně jako za parného léta - bez ohledu na nachlazení, smrad a nebezpečí infekce. 

Možná namítnete, že následující video není aktuální, že už je šest let staré... No dobře, ale takovéhle hajzlíky nebyly u nás ani za socíku v hospodách IV. cenové, natož pak před pěti lety na základních školách! A pochybuji, že Rossijani za těch pět let dospěli k nějakému závratnému pokroku, když nestihli ve školách zařídit hygienicky vyhovující záchody ani za 100 let od popravy carské rodiny. Kdyby tohle nějaký ředitel školy připustil u nás, zřejmě by si ho vzala do parády nejen hygiena a sociálka, ale za obecné ohrožení rovnou i kriminálka. Zde je stručný obsah videa: 

Mráz už nebude trápit žáky základních škol na venkově chabarovského regionu. Všechny teď budou vybaveny vytápěnými toaletami. V létě tohoto roku (2018) se dostaly na seznam oblastí, kde jsou problémy s toaletami na ulici největší. Premiér Medvěděv si vzal situaci osobně pod kontrolu. Na venkovní teploty -15 °C a chození na záchod přes ulici vzpomínají žáci školy v Kiinsku jako na zlý sen. Děti z toho bývaly nemocné. Vybudovat splachovací záchody ale regionální rozpočet nedovolil, proto zvolili náhradní řešení a dali do škol biotoalety. Žáček v obleku si pochvaluje, jak je to teď skvělé, protože tam nic nesmrdí a dokonce si může hned na místě umýt ruce. Reportérka potom říká, že v chabarovkém kraji bylo na seznamu s největšími problémy s tolaletami 73 škol. Ale vybudovat ve všech těchto 73 školách vytápěné záchody uvnitř budovy se nepodařilo. Například ve vulžském rajónu to do nového školního roku nestihli a teď čekají, kdy zdi promrznou. Ale také tam už školy vybavili moderními technologiemi. V Krivych školach zřídili biotoalety pouze pro děti, personál školy stále chodí do kadibudky na dvoře.

V tomto videu jeho autor, podle obsahu kanálu zřejmě nějaký ruský student, shromáždil fotografie nejhorších školních WC v zemi. Opravdu to stojí za podívání:

  

Video z 13. 10. 2021 - Nedávno jsme obdrželi stížnosti na stav toalet od rodičů studentů v Krasnojarské škole č. 95 :

Video z 20. 1. 2020 - Na většině toalet jsme nenašli hygienické prostředky, na jiných byly na podlaze skvrny od vody kvůli shnilým trubkám a na některých, stejně jako v kadibudkách, nebyly příčky. Proto museli školáci o přestávkách čekat venku a vstupovat na toaletu po jednom, ačkoliv by se tam mohli vejít čtyři.

Video z 3. 8. 2017 - stručný překlad: Pouliční kadibudky ve školách v Chakasii se stanou minulostí! Rodiče dětí základní školy, sloučené do budovy se školkou, si už dávno stěžovali, že jejich děti jsou nuceny v mrazech běhat na záchod přes ulici. Vláda republiky našla řešení - problémy s kadibudkami vyřeší modulární toalety. Bude jich postaveno 73, budou mít oddělené kabinky pro chlapce a dívky a dokonce tam bude zavedena i teplá voda! 

Tyhle školní záchody v Rusku musíš vidět, protože pouhému vyprávění bys neuvěřil... Je skvělé, že YT zprostředkovává jen obraz a zvuk, ale smrad přenést nedokáže, protože to by asi nikdo se zdravým nosem nevydržel!

Jaký vztah k životu asi mohou mít lidé, kteří od malička vyrůstali uprostřed marnosti, hnusu a smradu? Co dobrého takoví lidé mohou přinést do Evropy? Každý člověk je od dětství formován prostředím, v němž vyrůstal... A tímhle jsou formováni obyvatelé ruské "glubinky":

Rusko je zcela evidentně zemí balistických a hypersonických raket, atomových ponorek, bronzových Leninů, velkolepých imperiálních plánů... Ale určitě není zemí, kde si lidé váží vlastního života. Protože kdyby si svého života vážili, nechtěli by ho prožít ve smardu uprostřed sraček. A svým dětem by už dávno pořídili záchody, kde by jim nemrzly zadnice a mohli by si po vykonání potřeby umýt ruce v teplé vodě. Normálním lidem totiž záleží na zdraví jejich dětí. 

Všemohoucí věčný Bože, před "osvobozením" těmito prasaty nás milostivě ochraňuj!