ROZHOVOR SE ZAJATÝM RUSEM

Na YT kanále ukrajinského novináře a youtubera Volodymyra Zolkina se objevilo velmi poučné video. Jde o rozhovor Zolkinova kolegy Dmitrije se zajatým ruským vojákem Ivanem Michajlovičem Škarbolem. Když jsem se na video dodíval, měl jsem opravdu smíšené pocity. V tomto případě si člověk snad ani nemůže říct tu obligátní frázi "dobře mu tak", jakou by normálně odsoudil hlupáka, který se rozhodl riskovat život, v lepším případě zdraví, jen proto, aby zaplatil půjčku na opravu domu a auta. Vždyť každému průměrně inteligentnímu člověku musí být jasné, že když zemře, nebo přijde o nohu, ruku nebo oko, už si pak svého domu ani auta příliš neužije... 

Jak vypláchnutý mozek musí mít člověk, který má obstojnou práci, dům, milující ženu.. a pak řekne, že se chtěl vyhodit do vzduchu granátem? Toto je ten tzv. "ruský člověk"? Idiot, který se přihlásí do války, aby splatil půjčku? Člověk zmasírovaný "hrdinskými mýty" o Meresjevovi a Panfilovcích natolik, že se chce vyhodit granátem do vzduchu? 

Když pak na konci rozhovoru projevil nečekané prozření a sebereflexi, musím říct, že se mi docela ulevilo. Je mi svým způsobem sympatický a je mi ho tak nějak líto... Kéž by už i v Rusku začali být lidé konečně normální...

Video je na YT v ruském jazyce (klikni na obrázek). Přidávám hrubý přepis obsahu rozhovoru, protože se mi nechtělo k tak dlouhému videu dělat titulky a vystřihnout část by nemělo smysl. To musí člověk vidět celé, aby si udělal představu, co je to za lidi:  

Ivan Michajlovič Škarbol, narozený v r. 1991 v Orenburgu (u hranic s Kazachstánem), pracoval jako taxikář. Začátkem března 2023 našel na internetu možnost přihlásit se do války na Ukrajině jako dobrovolník v soukromé kadyrovské čečenské jednotce Achmat sila. Mohl se přihlásit k Vagnerovcům, nebo do jiné soukromé jednotky, kterých už je dnes v Rusku několik (jenom Gazprom má tři soukromé jednotky), ale vybral si Achmat sila, protože tady je služba pouze na tři měsíce, jinde je na půl roku. Chtěl vydělat peníze na splacení dvou půjček, které si vzal na opravu domu a na opravu auta. Plat v Achmatu je prý 150 000 rublů měsíčně (1 rubl = 0,29 Kč = 0,011 €) = 43 500 Kč = 1 650 €.

Na vojně už předtím sloužil, ale nebyl v boji, konal strážní službu objektu, otvíral bránu atd. Popisuje svoji cestu letadlem do Grozného a říká, že v čečenském útvaru Achmat sila žádné Čečence neviděl. Většinou tam byly slovanské typy, i když nějací vousatí vojáci tam byli, ale mohli to být Dagestánci nebo jiní muslimové. Říká, že vojenská příprava trvala týden, ale byli bráni na střelnici po částech, takže on se dostal k samopalu pouze první den a pak už ne. Vystřílel asi 15 patron. To byla celá jeho bojová příprava. Při podpisu kontraktu bylo řečeno, že bude dislokován na ruských státních hranicích na silničním blokpostu (kontrola aut atd.) Místo toho byl poslán na Ukrajinu do přední linie v oblasti Bělohorovky.

Popisuje, jak byl poslán do útoku. Útok jde vždy ve třech vlnách po sobě, ve skupinách po pěti lidech. V 16 hod. odpoledne měli kdesi zalehnout a čekat, až se vrátí první vlna. Nikdo se do 17 hod. nevrátil, tak vyrazili do útoku podle mapy. Nad sebou uviděli ukrajinský dron a začalo ostřelování z kulometu. Viděl, že z první pětičlenné skupiny jsou tři ranění a dva mrtví. Raněné vzali s sebou. Schovali se pod nějakou stojící obrněnou techniku. Velitel "Nulpjatyj" je zahnal schovat se do nějaké budovy. Velitel "Maloj" je rozdělil po dvou do místností v patrech. Ráno v 7 hod. padl velitel "Nulpjatyj" a jeho pomocník.

Vaňku poslali hlídat zadní vchod. Když vykukoval, dostal zásah do ruky a do břicha. Novinář Dmitrij se ho ptá na všechna jeho zranění a Vaňka říká, že dvě, v ruce a v břiše, má od kulky. Pak dostal dvě střepiny z granátu do kolena, střepinu do břicha, střepinu do hrudi, celá ramena má zasažená střepinami, jedna střepina mu vyrazila zuby a zůstala v čelisti. Jednu střepinu má v krku. Na pravé oko před několika dny neviděl vůbec, teď už vidí jakoby v mlze.

Spolubojovníci ho položili na desku, sundali mu neprůstřelnou vestu, ovázali mu zranění. Velitel "Maloj" mu řekl: "Vydrž bratře, až to skončí, tak tě odvezeme". V domě bylo celkem osm vojáků, jen dva z nich bez zranění. Zůstali tam čtyři dny. Pak velitelé Jug, Maloj, Matros a dva vojáci utekli. Kolem byl požár. 

Vaňkovi pomohl nějaký Tuvinec (mongolský národ ze Sibiře), podepřel ho a ještě s Karelcem (z Karélie u finských hranic) se vydali hledat jiné místo, kde by počkali, až pro ně někdo přijde. Nikdo ale nepřišel. Karelec rychle utekl, nic neřekl. Další noc a den Vaňka ležel na zádech, v zimě a na dešti. Čekal, že někdo přijde, ale nikdo nepřišel. Tuvinec někdy mezi tím také utekl. Vaňka už byl úplně na dně, šest dní nejedl a nepil. Zvedl se z posledních sil, šel, padal, vstával. Pak narazil na Karelce, jak leží někde mezi dřevy asi 70 m od ukrajinských pozic. Vaňka řekl Karelci, že se půjde vzdát, že nic jiného dělat nemůže. Vydal se s rukama nad hlavou k ukrajinským pozicím. Když ho Ukrajinci zajali, vylezl i Karelec a také se vzdal.

Novinář Dmitrij mu na Telegramu ukazuje video na kanále Kadyrov 95 - má 3,2 milionu odběratelů. 16. 4. 2023 tam Kadyrov vyvěsil post a video, kde píše o vojácích Achmatu, obklíčených v domě v Bělohorovce. Velitel Maloj je prý hrdina, protože přivolal dělostřeleckou palbu na jejich vlastní pozici. Vaňka říká, že to je pravda, že stejně chtěli spáchat sebevraždu pomocí granátu. Dmitrij se diví, Vaňka to potvrzuje. Dmitrij se ptá proč se prostě nevzdali do zajetí. Vaňka říká, že jeden z vojáků se chtěl vzdát a velitel mu řekl, že jestli se bude chtít vzdát, že ho zastřelí. Tak se ten voják nevzdal, ale vzal granát a vyhodil se do vzduchu. Dmitrij se ptá: "Tam u vás v budově byl takový blázen? Že sám sebe vyhodil do vzduchu?" Odpověď: "Da".

Dmitrij pokračuje ve čtení Kadyrovova postu, kde je psáno, že velitel Abdy Alujdinov všechny vojáky vyvedl na bezpečné místo a poskytl jim lékařskou pomoc. Pak Dmitrij pouští video z Kadyrovova kanálu, kde je velitel Maloj označen za hrdinu. Dmitrij říká: "Maloj, ty hrdino, nechal jsi tam tři chlapy". Dál se z videa ozývá samochvála achmatovců - úkol splněn na 100%, všichni jsou hrdinové, brání vlast atd. "Ramzane Achmatoviči, toto je hrdina..." Pak se ozývá: "Matros je hrdina a další hrdina je velitel Jug. Toto jsou skuteční hrdinové, kterým není rovno. (...) Všichni vyšli z obklíčení, pět dnů bojovali." Dmitrij se ptá Vaňky, jestli je mu příjemné to poslouchat. Vaňka říká: "Tři lidi tam nechali, z toho jeden umřel a dva jsou v zajetí". Dmitrij říká ironicky: "Achmat sila!" Hlas z videa pokračuje: "Ani jednoho vojáka neopustili, všichni vyšli z obklíčení, uděláme všechno pro to, aby byli živí a zdraví. Achmat sila, Rossija je mocná, Alláhu Akbar!"

Dmitrij telefonuje Vaňkově ženě Olze. Vaňka pláče, ona se ho snaží uklidňovat: "Nebreč. Ruce, nohy, hlavu máš na místě, jsi živý. Nebreč. Drž se, všechno bude dobré". Když jí vyjmenuje svoje zranění, je na ní vidět, že se drží ze všech sil, aby zůstala klidná. Pak říká: "Vydrž, miluji tě, budu na tebe čekat." Dmitrij se jí ptá, proč pustila muže do války, když ho tam mohli zabít. Přijel zabíjet cizí lidi a sám mohl umřít, takových jako on už na Ukrajině leží 180 000. Žena říká, že na tuto otázku nezná odpověď. Nakonec Dmitrijovi děkuje, že jí umožnil si s Vaňkou promluvit a že se vůbec dozvěděla, že je v zajetí.

Dmitrij se ptá Vaňky, co dobrého udělal v životě. Vaňka říká, že v duši je dobrý člověk. Když ho někdo požádá o pomoc, každému rád pomůže. Když on požádá o pomoc, nikdo mu nepomůže. Opravy a cokoliv jiného musí dělat sám. Je vesnický kluk, ruce mu rostou z ramen, ale hlavu nemá chytrou. Podepsal tento kontrakt a šel do cizí země. Za to se velice moc stydí. Už měl v ruce granát, že se vyhodí do vzduchu, ale někdo mu ho vytrhl z ruky. Pak říká, že se chtěl vyhodit do vzduchu dvakrát. Pak ale vstal, šel a vzdal se do zajetí, protože pochopil, že je tam za úplného blbce (durak v polnosťju). "Tohle není řešení. Chce se mi žít. Chci domů. Nechci tuto válku. Válka není nikomu potřebná. Lidé umírají a neví za co. Někdo ví za co, jiný neví, ale nikdo nechce umřít. Hodně jich jde do války za peníze. Já jsem to pochopil pozdě. Ale doufám v lepší, že všechno bude dobré, dostanu se domů za ženou."

Když zhasne světlo, Vaňka vysvětluje, že mu velitelé před útokem sebrali telefon, dokumenty, všechno. Neví proč. Prý asi proto, aby nikdo nenatočil, jak budou umírat. Pak znovu mluví o tom, jak se jeden Rus s přezdívkou Broker vyhodil granátem do vzduchu. Dmitrij se tomu diví, nemůže to pochopit. Vaňka potvrzuje, že to viděl na vlastní oči. 

No... Takoví oni prostě jsou... "Ruští lidé"...